Make your own free website on Tripod.com

Serval of boskat,

de soort Felis serval, een middelgrote vertegenwoordiger van de roofdierfamilie katachtigen, bewoner van savannen, steppen en galerijbos van Afrika bezuiden de Sahara plus Noordwest-Afrika, in de bergen tot 3000 m. Deze sierlijke, langbenige kat (schouderhoogte 45-55 cm, gewicht 6-15 kg) is gekenmerkt door een kleine kop met naar verhouding grote oren, een korte staart (25-35 cm) en een gevlekte pels. De vacht is zeer variabel van grondkleur, terwijl de vlektekening eveneens sterk wisselt; melanistische (donker gekleurde) exemplaren komen hier en daar voor. De serval is een felle en behendige jager op klein wild en vogels; opvliegende prooi (bijv. parelhoenders) wordt springend als het ware uit de lucht geplukt. Daarnaast wordt ook klein gedierte als hagedissen en insecten gevangen. Na een draagtijd van 9-11 weken worden 1-5 hulpeloze jongen geboren, die door de moeder zorgvuldig opgevoed worden; de maximale levensduur is twintig jaar. De serval leidt een betrekkelijk verborgen leven, hoewel hij meestal open terrein bewoont; door de uitgestrektheid van het verspreidingsgebied wordt de serval nergens bedreigd, hoewel er een bescheiden handel in huiden (Afrikaanse ocelot) bestaat.

 

Foto's

                                     

                                                         gastenboek